De Franse herfstzon in de Provence doet wonderen voor de mens. Nou ja, voor mij wel in ieder geval. Ik heb mezelf omschreven in een merktemplate, en ik heb een heuse elevator pitch. Beiden vervolmaakt op een Frans terras voor mijn appartement in Le Tuilier, Oppedette, Vaucluse – Haute-Provence, Frankrijk. Waar ik mezelf een week had teruggetrokken om nog wat Vitamine D op te slurpen, te yoga’en, te lezen en over mezelf na te denken. En wijn te drinken en lekker te eten natuurlijk. Duh.

Frans = genieten

 

Yoga op Le Tuilier

Van yoga is niet veel gekomen want ik doe dat graag in de ochtend, en ook daar is het herfst en dus ’s nachts en ’s ochtends behoorlijk fris. En het grasveld moest hoognodig gemaaid worden ;-). De wijn vloeide daarentegen rijkelijk, de natuur was fenomenaal (ga erheen als het herfst is mensen!!!), het gezelschap prima (hond Saartje vond binnen 2 dagen al dat het háár domein was en gedroeg zich opeens als volleerde waakhond) en de rust was … stil. Ik besefte me pas hoe stil toen ik weer terug uitstapte in Haarlem, om 12 uur ’s nachts, en dacht: ‘wat een lawaai hier, en op dit tijdstip?!’

Het merk Gitta

Wat er wel van gekomen is, is mijn huiswerk voor de training Soulbranding die ik volg (zie mijn vorige post). Door het doen van allerlei opdrachten in zowel indivuele vorm als in de groepsdagen, verzamel je waardevolle informatie over jezelf die je uiteindelijk verwerkt in een merktemplate (personal branding to the max!) en een elevator pitch. Dit gaat niet alleen over wie je bent en wie je wilt zijn, maar ook over wat je kunt/doet en wilt doen. Ik hikte al dagen, zo niet weken aan tegen het verfijnen van de input tot iets wat echt het Gitta-gevoel moest geven, wat en wie ik écht ben. Ik zit tenslotte niet voor niks in die training; ik wil andere talenten dan mijn communicatie-expertise gebruiken om mijn dagelijks werk van te maken. Maar wat ga ik dan worden…?

Werken op terras Le Tuilier

Maar daar in dat middagzonnetje, op de rand van de vallei net buiten Oppedette, uitkijkend over de afgeknipte lavendelbolletjes en herfstkleuren op de bergwanden, vielen ineens een paar kwartjes en kon ik formuleren wat er al die tijd al zat.

Afzetten

Ik was zo druk bezig om me los te maken van ‘communicatie’, dat ik niet meer inzag dat ik communicatie BEN. Mijn opleiding, mijn 20 jaar ervaring, wat ik altijd graag deed, hoe ik spreek en wie ik ben. Communicatie stroomt door mijn aderen. Mijn ‘afzetten’ tegen mijn oude vakgebied kwam niet zozeer voort uit dat mijn hart voor het vak communicatie er niet meer ligt, maar dat de omstandigheden me dwars zaten. Zonder iets of iemand tekort te willen doen, voelde ik dat ik graag andere werkkeuzes wil maken. Dat ik mijn kennis en expertise voor andere doelen en mensen wil inzetten. Voor opdrachtgevers die de wereld een beetje mooier of rechtvaardiger willen maken. Voor mensen die hun droom, passie of ambitie volgen en daar soms veel voor opzij zetten. Geen mensen die met een zucht hun computer om 5 uur uitzetten en niet snel genoeg naar huis kunnen racen om daar de volgende ochtend energieloos te ontwaken voor ‘weer een werkdag’. Geen mensen die eindeloos klagen over… tja, alles. Wel mensen die op elke verjaardag, netwerkbijeenkomst of toevallige ontmoeting als een energiebommetje hun verlangens, ambities, verhaal of ideeën met je delen of vragen of je hen wilt helpen. Wel koffiedelers, enthousiasmeerders, knuffelaars, blije of wispelturige mensen. Dát zijn namelijk de mensen waar ik zo ontzettend blij van word, waar ik energie van (terug)krijg. Waardoor het voor mij makkelijker wordt mijn energie onvoorwaardelijk voor hén in te zetten – want dat is wat ik graag doe: laat mij jou helpen waar ik kan.

Saartje tussen lavendel in Frankrijk

Want waar ben ik goed in?

In organiseren, regelen, plannen. In netwerken en samenwerken. In communiceren. Zo bleek niet alleen uit de feedback die ik -anoniem- op mijn verzoek van vrienden en familieleden kreeg in het kader van een huiswerkopdracht voor de training, maar ook uit alle testimonials die ik de afgelopen 20 jaar van werk- en opdrachtgevers heb verzameld. ‘Geef het aan Gitta en het komt goed.’. Wat een vertrouwen spreekt daar eigenlijk uit. Ik wás al niet ‘alleen maar’ communicatie adviseur: spreker, motivator, planner, organisator, meedenker, adviseur, ideeën- en mensenknoper. Ik ben gedreven, enthousiast, ontdekkend. Creatief, betrouwbaar, eerlijk en echt. ‘Ze ontploft van de energie.’ Dat heeft een keerzijde, zoals jullie in mijn vorige post konden lezen. Dus gunt men mij meer rust, kwetsbaarheid, relaxtheid, geduld, grenzen stellen – waarmee ik nog sterker overkom. (=werk in uitvoering, mensen!) Daar ben ik het mee eens, maar de aard van een beestje is taai te veranderen.

Edoch: ‘Lief met een scherp randje’ is een warme omschrijving, maar ‘warm en krachtig’ lijkt me effectiever ;-).

Had ik hier Frankrijk voor nodig?

Blijkbaar. Of misschien was het gewoon aan mijn bureautje in Haarlem ook wel gelukt. Maar feit is dat ik daar zat, mijmerend uitkeek over de kleuren in de vallei, liefdevol mijn over het grasveld scharrelende Saartje bestudeerde terwijl ik knabbelde aan meegbrachte kruidnootjes (ja sorry), terwijl dit allemaal indaalde. En vooral: dat ik het op kon schrijven.

En nu eerst even daarop herkauwen en van genieten voordat ik meteen weer in de uitvoering schiet: huiswerk!

🙂