Tedxhaarlem logo

Zelfs Houten Haarlemmers in rij voor magie van TEDx

TEDx. Er zijn mensen die er nog nooit van gehoord hebben, maar die zijn steeds schaarser. Ik ken het wel, en sprong dan ook een gat in de lucht toen ik hoorde dat er een Haarlemse editie van TEDx kwam op 24 mei a.s. Want daar komen gave ideeën vandaan!

OK, voor die mensen die het nog niet kennen nog één keer dan: ‘TED is a nonprofit devoted to Ideas Worth Spreading. It started out (in 1984) as a conference bringing together people from 3 worlds: Technology, Entertainment, Design. Since then its scope has become ever broader.’

In dit filmpje wordt het allemaal nog eens haarfijn uitgelegd.

Ook kennen veel mensen de TEDtalks; films van de beste optredens van de TED conferenties die onder een creative commons license vrijelijk bekeken en gedeeld mogen worden.

 

Waar staat die x dan voor?

TEDx is een programma dat het scholen, bedrijven, bibliotheken of gewoon groepen vrienden mogelijk maakt om een TED-achtige ervaring op te doen door zelf zo’n evenement te organiseren.

Er zijn in heel Nederland al op verschillende locaties TEDx evenementen, en nu dus (eindelijk) ook in Haarlem.

Jan van Betten (Nudge) is licentiehouder van de TEDx licentie voor Haarlem en kwam net terug uit Duitsland toen hij bij TEDxRotterdam mocht zijn (‘je moet solliciteren hè, om erbij te mogen zijn’) en hij gegrepen werd door het concept. ‘De sfeer, de locatie, de mensen; alles was top. Toen ik later dan ook gevraagd werd om in TEDxDordrecht te komen spreken over Nudge hoefde ik niet lang na te denken. Wat een eer, en wat een mogelijkheid!’

 

Waarom nóg een TEDx, en waarom in Haarlem?

Jan zegt grinnikend: ‘Tja, Haarlem was nog een lege vlek op de TEDx-kaart, bleek toen ik met Jim Stolze aan de bar zat om de mogelijkheden voor een nieuwe TEDx te bespreken. Eigenlijk was het niet moeilijker dan dat. En ik vind ook dat Haarlem zichzelf wel wat meer op de kaart mag zetten voor dit soort evenementen. Haarlem gedraagt zich te weinig als de prachtige provinciestad die zij is.’

En gezien de lange wachtlijsten voor elk Nederlands TEDx evenement is er meer dan genoeg animo om er nóg een te organiseren. In ‘mijn’ stad!

Haarlem is van oudsher een plaats van pioniers met vernieuwende ideëen: Anthonie Fokker, Johannes Enschedé, Hannie Schaft, Frans Hals, Pieter Teyler van der Hulst, Laurens Janszoon Coster. Het thema van deze TEDx richt zich op waarden die niet zozeer op de eigen winst gericht zijn, maar op waarden die beter passen bij TEDx zoals slimmer omgaan met grondstoffen, burgers betrekken bij initiatieven, denk- en doekracht van mensen meer benutten en iets bijdragen aan de maatschappij. Die waarden passen uitstekend bij de pioniersgeest van Haarlem en de prachtige locatie van het evenement: het Figee Innovatie Theater, ‘decor voor nieuw ondernemerschap’. Met even zo mooie sprekers, trouwens!

 

Jaja, weer zo’n hype…

Ja, dat kun je zeggen ja. Het lijkt volgens sommigen wel of we tegenwoordig van hypes aan elkaar hangen.

Maar door de opkomst van sociale media heeft het succes van TED een grotere vlucht genomen. Het is natuurlijk nu makkelijker dan ooit om die ‘Ideas Worth Spreading’ zelf ook tot je te nemen via internet en verder te verspreiden.

Maar eh… wat is die magie van TED? Wat maakt TED nou zo bijzonder? Waarom is elke TED(x) binnen no-time uitverkocht? Ook in het toch zo nuchtere Holland en ook bij de als ‘Houten Haarlemmers’ bekend staande Noord-Hollanders?

De informatie, verzonden bij de persoonlijke toegangsbewijzen, licht misschien een tipje van de sluier op:

‘TEDx events are sometimes called ‘Davos conferences, for optimists’! There are no suits and ties. The uniform of TEDxHaarlem is a smile and an optimistic attitude. So enjoy the occasion, come casual, wear sneakers, grow a beard and give fist-bumps.

It is customary at TEDx events that you should meet as many people who attend as possible. Do not leave anyone standing alone. Go up to him/her and get acquainted. This is some of the magic of the TEDx concept. Think of it as intellectual speed dating.

There are no keynote speakers, but everyone in the audience is a keynote listener. You, the audience, is perhaps even more important than the speaker. The way you react, how you applaud, how you moan and how you feel tears in your throat, is what TEDx is all about. It is the interaction of great speakers, great stories and a great audience.’

 

Aha. We gaan gewoon elkaar nu weer eens diep in de ogen kijken, voor elkaar zorgen, naar elkaar luisteren. Sounds like a plan. En héél sustainable  ;-).

Hoort bij: congres, nieuws, presentaties - Tags: , ,

3.678 views  |  4 reacties