Het is 24 mei 2012, D-day voor TEDxHaarlem. En ik ben erbij! Aan de bloggerstafel natuurlijk ;-).

De livestream is te volgen op http://tedxhaarlem.nl/livestream en de films komen ook online na afloop.

Deze eerste blog is wegens de snelheid deels in het Nederlands, deels in het Engels. Latere delen volgen z.s.m.

Het is warm en druk, maar er waren toch ruim 100 aanwezigen op deze eerste editie van TEDxHaarlem. Met als thema: new values for new economies.

 

ProtectioGlobus warmt de ruim 100 aanwezigen op met een spel waarin mensen elkaar moeten opzoeken om grondstoffen te verzamelen om een drankje met lage CO2 impact te kunnen bemachtigen. Kijk zeker even op hun site: ‘de unieke milieusoftware die bedrijven de mogelijkheid geeft zelfredzaam te worden op milieugebied’.

 

Tim Haarlemmer is de charmante en enthousiaste host van de avond.  Zijn oproep ‘We all have our own responsibility, but we are gonna inspire you tonight how. Let’s leave this building braver than we came in!’ wordt warm ontvangen.

 

Jack van der Hoek, loco-burgemeester van de gemeente Haarlem , city of pioneers, opent met een quote: ‘It’s not the economy stupid’.

 

It giet oan!

Henk Kroes wordt aangekondigd in het Fries, maar hij gaat al snel over in het Engels. De meeste Nederlanders kennen hem als (oud-)voorzitter van de Vereniging van de Friesche Elf Steden, maar voor de niet-Hollanders legt Henk graag nog even een keer uit waarom die tocht nou zo speciaal is, via een filmpje van ‘de tocht’ uit 1997.

Zijn beroemde woorden  “it giet oan” (1997) worden nog elke winter gebruikt als de vrieskou zijn intrede doet. Hij heeft natuurlijk een hart voor natuur en water. Hij is geboren twee jaar voor de tweede wereldoorlog. Het gezin woonde midden in de polder, omringd door water en natuur, en de polder werd drooggemalen door de molen. Alles moest via het water getransporteerd worden, er was geen electriciteit, geen gas, geen telefoon etc. en de oversteek naar school duurde anderhalf uur. De manier waarop hij opgroeide heeft een grote impact gehad op de rest van zijn leven.

Hij doet diverse projecten voor goede doelen maar zijn hart ligt bij het oplossen van de klimaatveranderingen. Zijn volgende droom is de realisatie van het ‘Brinker centrum’ op de Afsluitdijk: een sustainability centre om technische oplossingen te vinden voor de problemen waar we tegenaan lopen en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen werken, zowel fysiek als virtueel. Hij gebruikt Hansje Brinker als metafoor: ‘one boy with one finger can save a country from drowning. Imagine what a group of people can do.’

Aardig detail: Henk Kroes refereert aan een van mijn favoriete filmpjes: TEDx Hero Chris Jordan met zijn Midway Journey project. Ook Henk is hier verschrikkelijk van geschrokken.

Wat maakt dat Henk zich zo sterk inzet voor maatregelen tegen de klimaatverandering? Hij geeft zelf het antwoord: ‘Ik wil weer elfstedentochten!

 

Durf te vragen

Nils Roemen steklt zichzelf voor als een positief ingesteld persoon. Hij gelooft dat alles mogelijk is, of kan worden gemaakt. Geld is alleen maar een middel (wat vaak ook nog in de weg zit) om je doelen te bereiken, maar het is geen doel op zich.

Ik schakel ivm de snelheid even over in het Engels:

Hij geeft het voorbeeld van ‘Sharing’ as new value of our economy. Do we need to own everything? He starts with a story about a piece of wood. One piece is nothing, but what if we had 50 pieces? We could make wonderful furniture. You need wood to make furniture, you can buy that wood with money, but you do not need money itself. The furniture is the goal, the mountain you want move.

He found out that if you connect all the little bits (of wood) in the world, you have new and enough resources. It’s the trick of connecting al the bits together to become great value. That’s the reason he invented #daretoask (#durftevragen). If only we dare to ask, it becomes more easy to realize your dreams or goals. Kids are brought up with the value ‘you don’t share your problems, only what you did achieve; you don’t ask for help because that’s unpolite’. Nils thinks that’s weird. I agree, but have been brought up in the same way…

It’s the same with people. Maybe you don’t have access to a solution, but the person sitting next to you, may have. If you don’t  know what to ask for your birthday, tell people what you want to achieve and let people help you to achieve just that. If only your goal is appealing and sexy enough!

Invitation from Nils: ‘Ask yourself which mountain you want to move, and ask the person next to you what he can do to help you achieve that. You can move mountains, if you choose to!’

 

 

Ik keek zelf erg uit naar de presentatie van Donald Kalff, maar helaas moest hij afzeggen om gezondheidsredenen. Maar we kijken naar de TED-film Modern Slavery van Kevin Bales.

 

Clean-up-day

Rainer Nõlvak is van het opruimen en schoonmaken. In de Estlandse natuur, wel te verstaan. En inmiddels ook wereldwijd. Wat hij deed, en waarom, zie je in deze korte film.

‘I want to share a story about waste. Or about something else, that’s for you to decide.’ Zijn serieuze toon krijgt de zaal muisstil.

Na het succes van clean-up-day in Estland (een schoon bos!) was iedereen euforisch. En werd het idee geadopteerd door andere landen. Zie http://letsdoitworld.org/

In New Delhi gingen zelfs 50.000 mensen de straat op, maar na 2 dagen was er alweer overal afval. Wat werd er gezegd? ‘Als we ons gebouw opruimen, sustainable gaan leven, gaat onze huur omhoog. En dat kunnen we niet betalen.’ Dus moet je zorgen voor affordable sustainability; ‘preaching zero waste’.

Drie jaar geleden waren 16 landen opgeruimd, nu 94. Vandaag, 24 mei 2012, in Kosovo. En in Nederland gaat ook een clean-up-campagne van start! Initiatiefneemster Annette Dölle zit zelfs in de zaal.

Maar Rainer zegt dat opruimen niet genoeg is. Het helpt onvoldoende om ons klimaatprobleem aan te pakken. Als je kijkt naar Co2 uitstoot in relatie tot het Kyoto akkoord, gaat het volgens hem de verkeerde kant op. Rainer weet de oplossing ook niet, maar dát het kan, en dat we dat samen moeten doen, daar gelooft hij in. Dat heeft zijn vorige project bewezen. ‘Communities and companies together.’