Over walvissen, kippenvel en sharing holders – TEDxHaarlem deel 2

Deel 2 van TEDxHaarlem

Na een drukke pauze (effe snel het blog van het eerste deel live zetten) met zeer smakelijke en sustainable catering van het Nova College uit Haarlem, weer gauw de draad oppakken voor nog meer inspiratie.

Kippenvel

Die wordt onder andere gegeven door de prachtige stem van Celine Cairo die onder begeleiding van twee bandleden enkele nummers ten gehore, nee ter ervaring, brengt (check ‘Got me Good’ voor een indruk: http://www.youtube.com/watch?v=xQcqxGPRhFo). Kippenvel! En niet alleen bij mij, gezien de tweets…  Ik vond de vergelijking met Birdy (op twitter) volledig mank gaan, maar ja over smaak valt niet te twisten ;-). Haar boodschap: ‘By knowing who you are, you can make better choices. And be ore respectful. To each other and to the environment.’

 

Christopher de Vries van European Infrastructure Lab is van de nieuwe generatie die zich Europeaan voelt en niet alleen Nederlander.

Hij rept over infrastructurele projecten die zijn lab bedenkt en toetst bij het publiek – zoals nu het idee van de Rijn-Donau waterweg. Een verbinding tussen West en Oost Europa. De symbolische kracht van deze trans-Europese geografie is niet te ontkennen.

 

The Whale

En dan opeens: iemand last van zijn darmen? Een tijger in de zaal? Een nijlpaard? Wat zijn dit voor smerige geluiden…? Terug naar de natuur: het was het geluid van de reuzen van de zee: walvissen. ‘The dinosaurs are still here with us.’

Met Michael J. Fischbach (oprichter van The Great Whale Conservancy) nemen we even de bijzondere eigenschappen van deze unieke dieren door (wist je dat hun hart de grootte heeft van een kleine auto?) en dingen die veel mensen niet weten (zoals de idee dat onze zuurstof door bos gegenereerd wordt, onjuist is: het komt van de oceaan). Hij wijst ons op de bedreiging van deze diersoort. Door visnetten, aanvaringen met grote schepen en veel meer bedreigingen. Maar simpele oplossingen zoals het wijzigen van de scheepsroutes (vaarwegen) worden niet geadopteerd en burgers staan er niet tegen op omdat ze er simpelweg niets van weten. Daarom bouwde hij een blauwe walvis na op ware grootte (opblaasbaar) om als stem van de oceaan op te treden naar de wereld.

Zijn video over hoe hij een walvis redde uit een net is de moeite van het bekijken waard: http://www.youtube.com/watch?v=EBYPlcSD490

‘The blue whale has a bigger job than his life itself. They need to be the voice of the ocean. If blue whales have no food to eat, than humans have no oxygen to breath.’ En daar krijgt hij terecht een lang, warm applaus voor.

 

Ha, een dame met ambitie: Kitty van der Heijden. Zij komt ons updaten hoe het is gesteld met de afspraken die in Rio zijn gemaakt. Economie: prima. Ecologie: hopeloos! Als we dit zouden beoordelen als ware het je economische portefeuille, dan zouden we er wakker van liggen. Van ontwikkelingen op het gebied van biodiversiteit tot aan energie; Kitty heeft er geen goed woord voor over. We zijn economisch gedreven en alleen economisch. ‘We value what we can sell. A dead tree is worth more than one left standing.’ Bizar!

27-9-2011 gaan wij hopelijk voortaan herinneren als ‘earth overshoot day’. We gebruiken nu 1.3 aarde, maar we hebben er maar 1… we zijn dus aan het interen. We use more of the earth than is available. In 2050 zouden we zelfs maarliefst 3,5 aarde nodig hebben, met 6 miljard mensen, als we nu niks doen. ‘Our biggest problem is our consumption. We together made the problem, we together can fix it as well.  But it requires strategic leadership and long term vision. And I haven’t seen a lot of that lately.’

 

In de pauze waaieren we snel uit naar buiten, waar het even zwoel is als binnen. Met moeite krijgt de organisatie het publiek weer naar binnen, met de belofte dat er meer moois is binen dan er buiten is. Niets teveel gezegd!

 

Not all waste is waste

Lisanne Addink-Dölle heeft het ook over de keuzes die wij maken. ‘Rethink the way we use waste. Make trash into treasury. Banks did it the other way around and created the crisis!’

Ze geeft het voorbeeld van een simpele, glazen saladeschaal; in een vorig leven was dit het glas van de wasmachine. NS dienstrooster-posters worden het blad van een échte timetable. Haar idee: ‘Make design products that are usefull and goodlooking.’ Alle producten van Verdraaid Goed!  zijn gemaakt van afval en in sociale werkplaatsen.

Zij gelooft dat iedereen de vaardigheden heeft om afval in juweeltjes om te zetten. Dus welke talenten of vaardigheden ga jíj inzetten om van afval een juweeltje te  maken…?

 

Dansend verhalen vertellen

Anna Loots is a storyteller performer. Ze danste en hoelahoepte (is dat goed Nederlands?) zichzelf Holland’s Got Talent in en doet dat om mensen meer energie, flow en plezier te laten beleven via  iHoop. Met een intro refererend aan Chariots of Hope nam ze ons mee op een verhaal waarin de buitenwereld als een hoelahoep om je heen draait maar waarin je zelf het centrum bent.

 

Sharing holders

Ruben Nieuwenhuis takes us on a journey to a world without shareholders. Hij doet dat met ‘raw material’ en een ondernemersspelletje voor kinderen met vriendschapsarmbandjes. Je wint als je de meeste winst hebt. Maar is dat nog van deze tijd? Nee, volgens Ruben.

Hij geeft voorbeelden van een venture capital incubator die in Silicon Valley bedrijven investeert. Niet in 1, maar kleinere bedragen in korte perioden (3 maanden) in meerdere organisaties. Ze creëren zo een nieuw ecosystem van kleinere  bedrijven om ze bij elkaar brengen om van elkaar te leren en hun netwerk en ervaringen te delen.

‘But what comes in place of shareholders? Sharing holders! What was company (in de shareholders-way) becomes product under the sharing holders period; what was customer or investor, becomes cocreator; what was financial capital, becomes financial AND swet AND network capital. From short term and quarterly reports, to idea, passion and drive. From stakeholders to a ecosystem.’

Hij geeft ook Grunneger Power en de (nog niet op de markt zijnde) Pebble watch als voorbeeld: Pebble heeft al 10 miljoen opgehaald bij kleine investeerders.

 

 

En met het uitdelen van een ‘gift of nature’, eieren, neemt initiatiefnemer en licensiehouder Jan van Betten afscheid van het publiek bij TEDxHaarlem.

Netwerken bij de borrel!

Hoort bij: congres, nieuws, Uncategorized - Tags:

4.847 views  |  3 reacties