Online uitlenen wordt hip

Binnen een paar weken tijd, hoorde ik van twee initiatieven die door middel van het gebruik van internet inzichtelijk maken waar uitgeleend geld naartoe gaat. En niet alleen inzicht en overzicht, maar ook een zeker mate van interactie biedt met de (arme) ontvanger van de hulp.

Dat noem ik nog eens slim gebruik van web2.0!

Deze sites betrekken de investeerders bij de ontvangers en hun werk, waarmee het intermenselijke aspect van het lenen van geld ineens weer zichtbaar wordt.

Een slimme en goede ontwikkeling, gezien de commotie de afgelopen jaren rondom graaiende goede-doelen-directeuren en berichten over enorme sommen geld die aan de welbekende strijkstok blijven hangen. Mensen moeten weer vertrouwen krijgen in de goede-doelen-organisaties. Bovendien zijn ze steeds kritischer waar hun geld terecht komt – en welk aandeel daarvan ook echt bruikbaar is voor diegene(n) die het geld of de hulp uiteindelijk krijgt.

Because I'm a girlEen van de gespotte initiatieven is Because I’m a Girl. Zij hebben een widget die je bijvoorbeeld op je Hyves kunt plaatsen, waarin 3 ontwikkelingsprojecten in Sierra Leone, de Filipijnen en Colombia worden gevolgd. De start van deze projecten wordt gevolgd in het MTV programma Because I am a Girl.

Inspiratie voor deze widget is aan de ene kant laten zien dat ontwikkelingssamenwerking heel concreet, direct en transparant kan zijn. Weten waaraan je doneert en waar je geld terecht komt. Aan de andere kant om een eerste brug te slaan tussen meisjes in Nederland en meisjes in ontwikkelingslanden. Sterke meisjes die, als wij ze een kans geven, de wereld kunnen verbeteren.

Goed initiatief van Plan Nederland. En behoorlijk vernieuwend en gedurfd, na alles wat hen de afgelopen jaren in het nieuws heeft gebracht.

KIVAHet andere prachtige initiatief is kiva.org. Kiva biedt een platform voor het uitgeven van microkredieten aan ondernemers in ontwikkelingslanden – en je kiest zelf welke. Je kan niet alleen via deze site echt uitlenen, je kunt een ondernemer zoeken waar jij wat mee hebt, die je het gunt, of wiens vakgebied je graag ondersteunt, en je kunt de ondernemers van je keuze ook volgen. Je leent als mens geld aan een ander mens, zonder tussenkomst van andere partijen. Je ziet waar je in investeert, je raakt vanzelf betrokken.

In het najaar van 2000 hield ik een presentatie over emotie in de online wereld. Of juister gezegd, het ontbreken ervan. Echter, met de ontwikkelingen in web2.0 en verder is een groot deel van die presentatie achterhaald. Emotie is zowel in de off- als online wereld goed mogelijk.

Deze initiatieven zijn het bewijs daarvan.

Hoort bij: crossmedia, marketing, web2.0 - Tags: , ,

3.083 views  |  3 reacties